Hier volgt een opsomming van de 'top 5 hunebedden in de omgeving van het Drouwenerzand'.
Het zijn de toeristentrekpleisters voor vele toeristen die Drenthe aandoen; de hunebedden. De provinciale weg “de N34” dwars door heel Drenthe is natuurlijk ook niet voor niets omgedoopt tot de “Hunebed Highway”. We hebben vijf hunebedden (en benoemen een paar bonus-hunebedden) in de directe omgeving van Drouwenerzand Vakantiepark voor jullie op een rijtje gezet.
- D27 Borger
De namen van de hunebedden in dit lijstje zullen niet zo bijster interessant zijn. De Hunebedden hebben namelijk geen naam, maar een nummer van D1 tot en met D54 (waarbij D48 toch geen hunebed bleek en D33 is afgebroken). 52 Stuks dus in totaal waarbij D27 op nummer één staat, aangezien dit het grootste hunebed van Nederland is met een lengte van maar liefst 22,5 meter! Nu is lengte niet het enige wat telt uiteraard, maar het maakt zeker wel indruk. Daarnaast is dit één van de weinige hunebedden waar ook daadwerkelijk resten van mensen zijn gevonden (hunebedden zijn grafkamers). Wat de argumentatie afsluit om D27 de eerste plek te verlenen is het feit dat hier ook het Hunebedcentrum is gevestigd. Het museum waar u alles te weten komt over de monumenten en haar bouwers.
- D19 en D20 in Drouwen
Jawel, twee stuks allebei op de tweede plaats. Deze liggen namelijk pal naast elkaar en dan ook nog eens direct naast Drouwenerzand Attractie- en Vakantiepark. Het overgrote deel van de hunebedden in Drenthe zijn trouwens ook binnen een straal van 30 kilometer van elkaar te vinden, lekker makkelijk dus als u op ontdekkingsreis gaat. Als u bijvoorbeeld deze twee bezoekt, kunt u ook gelijk de kans grijpen om de naastgelegen D21 en D25 mee te pakken.
- D49 in Schoonoord
Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland gebouwd door het Trechterbekervolk en deze bevinden zich allemaal in Drenthe! Dit hunebed bij Schoonoord, ook wel "De Papeloze Kerk" genoemd, werd een paar honderd jaar geleden al gebruikt door de hervormde geestelijken voor diensten waarbij het hunebed als podium werd gebruikt. Tevens bijzonder aan dit hunebed is dat je nog goed kan zien hoe vroeger de poort eruit zou hebben gezien en het hunebed is voor de helft bedekt met een zandheuvel zoals hij ooit oorspronkelijk gebouwd werd.
- D53 in Havelte
Het vermoeden is dat de gigantische keien werden verplaatst door ze over een rij met boomstammen te rollen. Een slimme methode, maar alsnog een hels karwei natuurlijk. Je zou er dan ook niet aan moeten denken om ze nogmaals te verplaatsen. De Duitse luchtmacht dacht er bij dit twee na grootste hunebed van Nederland anders over. Tijdens de oorlog wilden ze op deze plek namelijk een vliegveld aanleggen, dit vliegveld werd vervolgens kapot gebombardeerd. Het is het enige hunebed dat schade heeft opgelopen tijdens de oorlog, maar is wel opnieuw opgegraven en opnieuw in elkaar gezet. Wanneer u toch al een bezoek aan D53 brengt vergeet dan het nabijgelegen D54 niet.
- D28 en D29 nabij Borger
Weer twee hunebedden die vlak naast elkaar liggen en daarom in één adem genoemd mogen worden. Deze zijn vooral bijzonder omdat hier veel voorwerpen zijn gevonden zoals metalen en sieraden (de oudsten van Nederlandse bodem zelfs!). Ze zijn prachtig gelegen aan een idyllisch zandweggetje tussen oude bomen.
Maar wat zijn hunebedden nu eigenlijk precies?
Volgens Wikipedia: 'Hunebedden zijn volgens de gangbare theorie resten van prehistorische grafkamers. Ze zijn echter niet te beschouwen als graven in de gewone betekenis, maar eerder als knekelhuizen. Het is niet met zekerheid te zeggen dat grafsignalisatie de oorspronkelijke functie van al deze bouwwerken is geweest. Er zijn dolmens waarvan vermoed wordt dat ze enkel als heiligdom dienstdeden. In Nederland vinden we ze nog vooral terug in Drenthe, veelal op de Hondsrug. Ze zijn gebouwd tussen 3350 en 3050 v.Chr.,[1] in de meest westelijke uitloper van het territorium van de trechterbekercultuur. In totaal zijn er daar 52 hunebedden bewaard gebleven in Nederland. Nog altijd zijn deze oude grafmonumenten omgeven door mysterie. In de laatste honderd jaar hebben archeologen veel gevonden en zodoende kunnen we een beeld vormen van de hunebedbouwers.' Wil je meer weten over de hunebedden, hunebedbouwers en het ‘trechtervolk’, kijk dan op www.hunebedcentrum.eu of breng een bezoek aan het Hunebed Informatie Centrum in Borger.